Danas, 14. maja, se u prostorijama Metalurško – tehnološkog fakulteta u Zenici održala tribina povodom promocije dvije knjige pod nazivom “Studije o zlu”, te “Nova klima”, jednog od najpoznatijih norveških filozofa, akademika Arne Johan Vetlesena-a.

Promoteri današnje tribine bili su doc. dr. Rasim Muratović, potom prof. dr. sc. Spahija Kozlić, te prof. dr. sc. Faik Uzunović.

Ja sam Rasim Muratović i imao sam čast i zadovoljstvo da prevedem ove dvije knjige akademika Arne Johan Vetlesena-a. Prva knjige je studij o zlu, a druga je klima i ekološka kriza u svjetlu društvene kritike danas. Na prvi pogled radi se o dvije različite knjige, međutim one imaju zajednički jednu temu, a to je pitanje opstanka ovog svijeta. Što se tiče zla i povezanosti sa Bosnom, može se govoriti o tome, a i zaključak današnje sesije da ukoliko ne bude Bosne, neće biti ni svijeta.
Ova knjiga, osim zla, govori o oprostu i pomirenju i mogućnosti prevazilaženje onoga što se u nauci zove zlo i koje se s vremena na vrijeme ponavlja.
Što se tiče knjige „Nova
klima“, u pitanju je zbog radova koje je Johan Vetlesen okupio i koji govore o tome kako zaštiti ljudsku okolinu i kako spasiti svijet. Zaključak je da moramo raditi na sebi i pročišćavati naše umove i naša srca kako bi zaštitili našu okolinu i očistili je od prljvaštine. -kaže doc.dr Rasim Muratović

Prisutni su imali priliku da poslušaju o životu i stvaralaštvu akademika Arne Johan Vetlesena-a, te da izvuku savjete iz njegove dvije knjige “Studije o zlu” i “Nova klima”, a koji se mogu odnositi na sačuvanje našeg životnog okoliša, te svakako očuvanje našeg unutrašnjeg mira.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here