Dok mjesec avgust predstavlja simbol godišnjih odmora, za volontere nema odmora. Naime, rad članova Udruženja “Naša djeca” je trenutno na maksimumu. Dok su članovi Dječijeg parlamenta na interkulturalnoj razmjeni u Švicarskoj, drugi su također u dijaspori – dobro nam poznatoj Njemačkoj.

Pet članova Udruženja i Radija Active se nalaze u Gelsenkirchenu, koji je grad pobratim našeg grada Zenice. Zenica i Gelsenkirchen su gradovi-partneri odnosno gradovi pobratimi od 1969. U ovaj grad radioaktivci su došli u posjetu prijateljima iz organizacije “Falken” koji imaju mnogobrojne prostore, ali i sadržaje. Ovu ekspediciju Zeničani su započeli obilaskom grada koji ima mnoge sličnosti sa Zenicom, ali je najveća sličnost historijat grada i industrija. Posjetili su bivši rudnik uglja, a stanovnici ovog područja se svakim danom trude da poboljšaju svoju sredinu. Ono što je interesantno jeste da su zgrade pretvorene u umjetnost ili u funkcionalne zgrade sa poslovnim prostorima, dok je okolina iskorištena za biljke i parkove.

Pored zabave, govori se o trenutnim i budućim planovima, a govorit će se i o dječijim pravima, kao i principima i načinima rada obe organizacije. Akcent je stavljen na rad sa djecom i omladinom, pristupom prema njima i podržavanju njihovih ideja, obzirom da organizacija Falken pruža mnoge programe za djecu i mlade.

U skopu jedne od njihovih mnogobrojnih prostora u gradu nalazi se i obdanište, ali i škola jezika gdje djeca i mladi uzrasta od 6 do 25 godina uče njemački i druge jezike.

Kroz jedan dan koji smo proveli u njihovim prostorijama upoznali smo se sa njihovim radom sa djecom. Naime, oni koriste igrice, ali i edukativne sadržaje. Na primjer, u ovom periodu tema njihovih aktivnosti jeste svemir, pa stoga prave kartonske svemirske brodove i svemirske kacige. Osim toga, svakodnevno prave ulične akcije i mobilne radionice gdje djeca učestvuju u stvaranju programa za drugu djecu u centru grada. Po uzoru na ovakav rad, priželjkujemo slične aktivnosti i u Zenici.

Glavni povod ove posjete upravo jeste razmjenjivanje mišljenja, ideja, ali i ostvarivanje novih suradnji. Kroz priču, rad, smijeh, ali i uz hranu osnovat će se nove ideje i projekti.

Već u oktobru smo mi domaćini upravo naših kolega iz Falcon organizacije iz Gelsenkirchena kad ćemo im pokazati naš način rada.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here