Bosansko narodno pozorište Zenica je, sa svojom predstavom „Ravna ploča“, prema dramskom tekstu Dragana Komadine i u režiji Lajle Kaikčije, 15. novembra otvorilo ovogodišnje, 35. regionalne pozorišne susrete u Brčkom. Prethodne dvije godine Bosansko narodno pozorište Zenica je bilo apsolutni pobjednik Susreta. Tako je na 33. susretima predstava „Drang nach Westen“ osvojila čak šest nagrada, a kao najbolju ju je proglasio i Stručni i Žiri publike. Bosansko narodno pozorište Zenica je sa predstavom „Moja Fabrika“ prema knjizi Selvedina Avdića i u režiji Selme Spahić, prošle godine, osvojilo tri nagrade na 34. regionalnim susretima u Brčkom, među kojima i ,,Zlatnu statuu” za najbolju predstavu u cjelini.

Predstava „Ravna ploča“ je odigrana u okviru Takmičarskog programa 35. susreta pozorišta u Brčkom. Stručni žiri, koji su činila regionalno afirmisana glumačka imena: Senad Bašić, Ivo Gregurović i Danica Maksimović, ukupno je ovoj predstavi dodijelio tri festivalske nagrade. Tako je glumica Gordana Boban za ulogu Delfe dobila čak dvije nagrade Stručnog žirija i to: Grand prix Susreta i Nagradu za najbolju glumicu, dok je glumac BNP-a Nusmir Muharemovć dobitnik Nagrade za najboljeg mladog glumca 35. susreta kazališta/pozorišta BiH.

Prethodno je predstava „Ravna ploča“ kao festivalska premijera otvorila i Takmičarski program 17. festivala bh. drame. Na ovom Festivalu, predstava je osvojila ukupno četiri nagrade i to dvije nagrade Stručnog žirija, kao i nagrade Novinarskog i Žirija publike. U narednom periodu su planirana nova gostovanja i festivalska učešća ove predstave sa repertoara BNP Zenica.

Prethodni članakAmar Borić: “Ogledalo mog uspjeha nisu medalje, rezultati i rekordi”
Naredni članakIZ MOSTARA radija Active
Kristalno jasno nejasna. Na putu između prava, medija i muzike. Na jednoj strani usavršava se kroz pripravnički u svojoj struci, a na drugoj je već pet godina na radiju Active, te vodi emisiju POZITIVA i glavna je urednica portala koji trenutno čitate www.activezenica.com Između ostalog, pisala za KAR!KE, pohađala razne škole novinarstva. Kao student Pravnog fakulteta UNZE učestvovala kao takmičarka na raznim takmičenjima, od kojih kao krunu takmičenja izdvaja Svjetsko takmičenje iz "Međunarodnog krivičnog prava" u Den Haagu (Holandija) na kojem je učestvovala kao govornica. Diplomirala na istoimenom fakultetu, gdje je nastavila master studije na katedri za "Državno i međunarodno javno pravo". Vjeruje u moć muzike, dugi niz godina svirala je violončelo, a za ples smatra da vodi u drugo stanje uma. Voli ljude koji se bore i ostvaruju svoje ciljeve i ne sjede čekajući Godoa.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here