Bosna i Hercegovina jedna je od najljepših zemalja na svijetu a u nastavku pročitajte samo neke od najljepših destinacija naše BiH.

Baščaršija je stara sarajevska čaršija, te historijski i kulturni centar grada. Baščaršija je izgrađena u 15.vijeku kad je Isa-beg Ishaković osnovao cijeli grad. Riječ Baščaršija potječe od riječi “baš”, koja znači “glavna” na turskom, tako da Baščaršija znači “glavna čaršija”. Na Baščaršiji se nalazi nekoliko važnih historijskih objekata poput Gazi Husref-begove džamije i sahat-kule.  Danas je Baščaršija glavna turistička atrakcija grada Sarajeva.

Prokoško jezero je ledničko jezero na blizu 1660 metara nadmorske visine, nalazi se na planini Vranica, 22 km udaljeno od centra gradica Fojnica, Bosna i Hercegovina. Jezero se odlikuje endemskom vrstom Čovečjom ribicom. Jezero je okruženo stočarskim kolibama i katunima i predstavlja dio netaknute prirode.Ovo jezero predstavlja turističku destinaciju već dugi niz godina. Jezero je bogato pastrmkom i poznato je stanište rijetke vrste vodenog guštera tritona.

Vjetrenica prestavlja najveći sistem pećina u BiH. Smještena je na području južno-dinarskog krša, s ulazom na samom rubu Popovog polja, 300 m istočno od sela Zavale na 260 m nadmorske visine. Od Mostara je udaljena 80 kilometara.U svijetu se nalazi na prvom mjestu po bio-raznolikosti i njena dužina iznosi preko 7 km. Prosječna temperatura unutar pećine je 11 stepeni. U pećini živi bogati pećinski svijet, u kojem je zabilježeno gotovo 200 različitih životinjskih vrsta, a jedna od najpoznatijih je i čovječija ribica koja živi u Donjoj Vjetrenici.

Rijeka Trebižat duga je od svoga izvora u Peć-Mlinima do ušća u Neretvu u Strugama 50 km. Ljeti mirna, skoro nečujna, kad se razmili po plodnoj dolini i kroz tolike kanale svemu taži žed i život daje. Za uzvrat, u smiraj dana sva živa i mrtva priroda zasluženu joj himnu pjeva. U jesen i zimu, za vrijeme obilnih kiša, podivlja. Svojom silinom poplavi sve, postane bučna i hirovita kao da sve to hoće sakriti. Ali, nakon toga ponovno se primiri i vrativši se u svoje korito, nastavi normalni život. I tako ponovno, svake godine – od pamtivijeka.

 

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here