Udruženje građana “Život” iz Zenice, u subotu, 30.03.2019. godine, obilježilo je Međunarodni Dan narcisa u Shopping centru i na Trgu Alije Izetbegovića u Zenici podjelom promotivnih letaka i cvijet narcisa. 

“Dan narcisa u Zenici se obilježava već 14 godina, a članice Udruženja “Život” ovom akcijom žele podići svijest žena, ali i muškaraca o raku dojke” – izjavila je članica Udruženja, Ajiša Mujkanović.

Kako Udruženje nema nikakvu finansijsku pomoć, ovaj dan su iskoristile i za prikupljanje novčanih sredstava za plaćanje režija i kupovinu repromaterijala s obzirom da članice Udruženja redovno posjećuju operisane žene u Kantonalnoj bolnici Zenica i prenose svoja lična iskustva nakon završene životne borbe, dodala je Mujkanović.

Narcisi, jedan od simbola proljeća, života i nade, poznati su i kao simbol borbe protiv raka dojke. Međunarodni Dan narcisa posvećen je oboljelima od raka, a cvijet narcise odabran je kao simbol proljeća, ali i buđenja nove nade. Prvi je put održan 1957. godine u Torontu u organizaciji kanadskog udruženja za borbu protiv raka (Canadian Cancer Society), a akcija se održava radi pružanja podrške oboljelima, smanjenja smrtnosti od raka i poboljšanja kvalitete života oboljelih i njihovih porodica.

Da li ste znali?
Više od 90 posto bolesnica s rakom dojke može se izliječiti ako se dijagnoza bolesti postavi u ranom stadiju. Redovitim pregledom, koji uključuje samopregled, mamografiju i ultrazvučni pregled dojki, rak dojke se može otkriti u ranom stadiju, kada su izgledi za izlječenje mnogo veći.

Prethodni članakO Elmi Mujić
Naredni članakTrash challenge – POZITIVA u akciji!
Kristalno jasno nejasna. Na putu između prava, medija i muzike. Na jednoj strani usavršava se kroz pripravnički u svojoj struci, a na drugoj je već pet godina na radiju Active, te vodi emisiju POZITIVA i glavna je urednica portala koji trenutno čitate www.activezenica.com Između ostalog, pisala za KAR!KE, pohađala razne škole novinarstva. Kao student Pravnog fakulteta UNZE učestvovala kao takmičarka na raznim takmičenjima, od kojih kao krunu takmičenja izdvaja Svjetsko takmičenje iz "Međunarodnog krivičnog prava" u Den Haagu (Holandija) na kojem je učestvovala kao govornica. Diplomirala na istoimenom fakultetu, gdje je nastavila master studije na katedri za "Državno i međunarodno javno pravo". Vjeruje u moć muzike, dugi niz godina svirala je violončelo, a za ples smatra da vodi u drugo stanje uma. Voli ljude koji se bore i ostvaruju svoje ciljeve i ne sjede čekajući Godoa.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here