Velika IT konferencija u Zenici

0

U subotu je, po drugi put od osnivanja prvog udruženja IT-evaca(čitaj informatičara) Zenice, nazvanog ZeForge, održana konferencija HammerIT u prostorijama Multiplex Ekrana Zenica. Za one koji nisu upoznati sa njihovim radom, ZeForge postoji već treću godinu u našem gradu i okuplja profesionalce kao i entuzijaste u polju informacijskih tehnologija. Njihov cilj je Zenicu pretvoriti u grad koji više neće biti poznat samo po KP Domu, Čeliku i teškoj industriji, već grad na čiji spomen ljudi misle o napretku, novim idejama i mogućnosti za ostvarenje svojih ciljeva. Ovo ostvaruju kroz događaje kao što je HammerIT gdje okupljaju velika imena u svijetu IT-a i zajedno s njima javnosti dijele svoje znanje i iskustvo, potpuno besplatno!

 

HammerIT je ovog vikenda(23.03.2019.) posjetilo više od 500 ljudi. Posjetioci su imali priliku slušati predavanja od strane uposlenika najpoznatijih IT kompanija u Bosni i Hercegovini na brojne teme poput frontend/backend web razvoja, osiguravanja kvaliteta proizvoda(QA), sistemske administracije, izrade kvalitetnih pristupa za korisnike softvera(UX/UI) i slično.

Naravno, predavanja nisu bila jedina korisna stvar na ovom događaju. ZeForge-ovi partneri su pored predavača, postavljali i svoje štandove sa promo materijalom gdje su posjetioci mogli upoznati njihove predstavnike i upoznati se sa trenutnim prilikama na tržištu informacijskih tehnologija. Inače, dobro je poznata činjenica da u IT sektoru potražnja za radnom snagom neprestano raste stoga je ovaj događaj pored edukativne, ispunio i svrhu integracije svih zainteresovanih u svijet IT-a. HammerIT je pored predavanja i prethodno spomenutog networkinga, u saradnji sa centrom za mlade “INPUT” ponudio posjetiocima i radionicu web razvoja gdje su prisutni sami, uz pomoć instruktora pravili vlastite web sajtove. Napominjemo da je web razvoj jedna od najpopularnijih grana IT sektora i da su ovakve radionice od velikog značaja za potencijalnu karijeru u IT sektoru.

DJ
Čitav događaj je imao odličnu atmosferu za koju su odgovorni bili DJ-evi Fedja Knajdl i Ady Resacovich a posjetioci su imali, kao i na svakom ZeForge eventu, nešto i za pojesti iz kuhinje Multiplex Ekrana Zenica.

Sve u svemu, prošla subota u Zenici je bila nezaboravan događaj u očima svih prisutnih ali i od velikog značaja za budućnost Zenice. HammerIT je savršen dokaz da za uspjeh i sreću nije potrebno prebivalište van Bosne i Hercegovine, već samo posvećenost vlastitoj viziji i marljiv rad uz podršku zajednice koja zaista raste svakog dana.

ZeForge
Organizatori HammerIT-a / članovi udruženja ZeForge

Naravno, atmosferu sa ovog događaja možete čuti u prilogu koji se ovih dana vrti na 88,5MHz zajedno sa ostalim giga(10^9) pozitivnim sadržajem ali i na našem streamu na koji se možete spojiti klikom na play dugme(ne mo’š ga profulat).

U svakom slučaju, ekipa radija Active Vam preporučuje da pratite rad ZeForge-a i učestvujete u aktivnostima koje organizuju. Sigurno se nećete pokajati a šanse da naučite nešto novo ili upoznate nekog ko inspiriše su izrazito velike.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here