Danas je u prostorijama Muzeja grada Zenice, sa početkom od 12 sati, održana prezentacija Zvučne mape Balkana, a ujedno i prve zvučne mape nekog bosanskohercegovačkog grada- zvučne mape Zenice.

Tim povodom obratili su se:

-Aldin Vrškić (koordinator projekta i voditelj programa za mlade Udruženja “Naša djeca” Zenica);

-Imran Maglajlić (urednik zvučnih mapa),

-Adnadin Jašarević (direktor Muzeja grada Zenice), koji su govorili o važnosti samog projekta, a potom predstavili i tačke mape.

Prije godinu dana javnost je prvi put upoznata sa viješću da će Zenica dobiti svoju zvučnu mapu. U međuvremenu, održana su dva treninga u Beogradu i Zenici, prikupljene su priče za tačke i snimljeni audio zapisi, a danas smo svjedočili prezentaciji iste.

Zvučnu mapu možete pogledati klikom na link, gdje pored historijskih znamenitosti možete i poslušati priče koje su karakteristične za određenu tačku i na taj način je u potpunosti doživjeti.

 „Stranica je interaktivna i šarena iz razloga što je namijenjena  mladim ljudima, jer kada putujemo i kada istražujemo o tim gradovima dobijemo vijesti  sa Wikipedije koje su polovično tačne. Ova mapa nudi potpuno suprotno i pravu realnost tih gradova – zanimljive priče, historijske informacije i anegdote iz tih gradova.“- izjavio je Aldin Vrškić, koordinator projekta.

Ono što je bitno napomenuti jeste da spisak tačaka nije konačan, ali i da vi možete slati prijedloge za tačke ili zanimljive priče na mail [email protected]

Podsjećamo, Zenica je projektom „If stories could walk, if cities could talk“ koji realizira Udruženje „Naša djeca“ Zenica u partnerstvu sa Tačkom komunikacije iz Beograda i SEGA organizacijom iz Prilepa, postala prvi  bosanskohercegovački grad sa zvučnom mapom.

Projekat “If stories could walk, If cities could talk” fokusira se na zajedničko i pojedinačno naslijeđe malih gradova u regiji na temelju usmene historije i kulture lokalnih zajednica. Moderna kartografija mapu ne koristi samo kao sredstvo za orijentaciju, već i kao medij za priču. Shodno tome, ovaj projekat između ostalog ima za cilj povezivanje zajedničkih mjesta, kulturne razmjene i afirmacije naslijeđa lokalnih zajednica putem novih medija.

Projekat „If stories could walk, if cities could talk“ je podržan od strane Western Balkans Fund-a.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here