Zeničanka Melika Lošić, učenica Medunarodne srednje škole „Richmond Park“ Sarajevo, nakon sjajnog uspjeha ostvarenog krajem jula ove godine u Barceloni, na  globalnoj rundi World Scholar’s Cup-a (tri zlatne i dvije srebrene medalje), veliki uspjeh ostvarila je i na MOSTRATEC-u – svojevrsnoj svjetskoj olimpijadi naučnih projekata mladih u Brazilu,  gdje je osvojila drugo mjesto.

Na ovogodišnjem Mostratecu (22.-26- oktobar, Porto Alegre, Brazil), gdje mladi, na svojevrsnoj olimpijadi – sajmu projekata, imaju priliku da predstave svoje inovacije iz oblasti nauke, tehnologije, matematike, inžinjeringa, medicine i društvenih nauka – predstavnica Bosne i Hercegovine Melika Lošić osvojila je sjajno drugo mjesto. Nastupilo je 1.000 finalista iz zemlja Južne i Sjeverne Amerike, Evrope, Azije i Afrike. Iako se projekti uglavom rade u grupama,  darovita Zeničanka, inače učenica Međunarodne srednje škole „Richmond Park“  Sarajevo, svoj projekat pod nazivom Primjena infracrvene termografije za detekciju oštećenja i nepravilnosti u cijevima radila je samostalno i osvojila drugo mjesto. Melika je u Brazilu bila jedina predstavnica (finalistica) iz Bosne i Hercegovine i jedina takmičarka s prostora bivše Jugoslavije.

 

Takmičenje u Brazilu je i sajam na koji dolaze brojne kompanije i posjetioci, polsovni  ljudi iz različitih djelova svijeta kako bi se upoznali s idejama mladih ljudi.

Melikin odlazak u Brazil pomogle su informatičke kompanije iz Sarajeva: Info Studio, Mistral,  Atlantbh,  kompanija Almy Zenica, Skupština ZE-DO kantonata, VF Komerc, Azel France, Hoše Komerc i općina Ilidža.

Rezultati koje je ostvarila u Španiji i Brazilu osigurali su Meliki Lošić i nastup na  takmičenju koje organizuje jedan od najprestižnijih univerziteta u svijetu, čuveni američki  Yale (Jejl). Međutim, njen nastup na tom takmičenju još je u pitanju, jer treba osigurati značajna sredstva za odlazak u SAD.

Prethodni članakZvučna kupka!
Naredni članakJavni poziv za konsultanta/icu
Kristalno jasno nejasna. Na putu između prava, medija i muzike. Na jednoj strani usavršava se kroz pripravnički u svojoj struci, a na drugoj je već pet godina na radiju Active, te vodi emisiju POZITIVA i glavna je urednica portala koji trenutno čitate www.activezenica.com Između ostalog, pisala za KAR!KE, pohađala razne škole novinarstva. Kao student Pravnog fakulteta UNZE učestvovala kao takmičarka na raznim takmičenjima, od kojih kao krunu takmičenja izdvaja Svjetsko takmičenje iz "Međunarodnog krivičnog prava" u Den Haagu (Holandija) na kojem je učestvovala kao govornica. Diplomirala na istoimenom fakultetu, gdje je nastavila master studije na katedri za "Državno i međunarodno javno pravo". Vjeruje u moć muzike, dugi niz godina svirala je violončelo, a za ples smatra da vodi u drugo stanje uma. Voli ljude koji se bore i ostvaruju svoje ciljeve i ne sjede čekajući Godoa.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here